KARA SIVA

İnşaatların kaba halinin bitimi sonrası ince işlere geçişteki ilk uygulamadır. Su, çimento ve kum ile hazırlanan bir karıımdır, boyadan önce duvarlara ve tüm yüzeye uygulandır. Çimento yerine kireç ile hazırlanan karışım genel olarak yumuşak kıvamda olduğundan uygulaması kolaydır.

Dış duvarın rutubet olması öncelikle dış sıvanın veya dış kaplamanın su emme özelliğine bağlı olmaktadır. Aynı şekilde kuruma işlemide duvar ve kaplamanın kılcal su emme buhar geçirgenlik özelliklerine bağlı kalmaktadır. Bu bakımdan seçilecek yüzey kaplama çeşidi ve duvar malzeme cisi duvar binyesinde zaman içinde oluşabilecek denge rutubetini belirleyici olmaktadır. Ytong malzemesinin kılcal su emmesi düşüktür. Bu nedenle dış kaplamadan herhangi bir şekilde sızacak rutubet duvar bünyesinde ilerleme fırsatını bulamadan buharlaşma yolu ile tekrar dışarı atılabilmektedir. Çığlak, tamamen korumasız burakılan Ytong duvarlarda en hızlı ve düşük denge rutubetine ulaşması bu sebepten ile gelmektedir. Ytong malzemesi gözenekli yapısı sayesinde yüksek ısı yalıtım özelliğine sahiptir.

Dış durvar malzemelerinin ısı yalıtım özelliği artığı anda üzerine gelen mineral sıva veya kaplamalar yazın daha fazla ısınmaktadır. Bunun sonucu, sıva veya kaplamanın yapacağı ısıl genleşmelerin güvenlikle karşılanabilmesi bakımından sıva veya kaplamanın olabildiğince elastik olması gerekmektedir.