0

Varna Yapı Editör Ekibi
27 Nisan 2022

Çatı İzolasyonu

Çatı izolasyonu binalarda meydana gelen ve toplam ısı kaybının yaklaşık %20 ila %25 değerler arasında oluşan ısı kaybını korumak amacıyla yapılan işlemdir. Bu ısı kaybı, yaz aylarında ise binaların serin yapısının korunmasına neden olur. Kısaca çatı izolasyonu kullanım amacı olarak ısı kaybını artırmaya ya da azaltmaya yarayan yararlı bir tadilat çalışmasıdır. Konut çatıları soğuk ve sıcak olarak iki ayrı gruba ayrılır. Bu çatı türleri arasında; çatı teras, beşik çatı, kırma çatı, sundurma ve düz çatı gibi yapı çeşitleri yer almaktadır. Eğilime sahip çatı türleri arasında eğim nedeniyle oluşan dikey bölümde daha fazla yalıtım yüzeyi yer alır. Bu da düz çatılara oranla daha fazla izolasyon malzemesinin kullanması gerekildiği anlamına gelir. Çatı izolasyonu tadilat işleminde ısı yalıtım ilk tercih olmasının sebebi çatı boşluğunu ısıtma gereği olmadan, zemini kaplayan malzeme oluşacak ısı kaybını minimuma indirir.

Çatı Yalıtım Malzemeleri

Çatı yalıtım malzemeleri ısı kaybını önlemenin yanı sıra birçok testten geçirilerek çeşitli zararlara karşı direnç kazandırılarak üretilen malzemelerdir. Bu malzemeler;

  • Cam yünü
  • Taş yünü
  • Ekstrüde Polistiren (XPS)
  • Ekspande Polistiren (EPS)
  • Sprey Poliüretan Köpük Çatı Yalıtımı

Olarak yer almaktadır. Bu işlem konutların çatı yapılarına ve boyutlarına göre uygun olan şekle göre yapılmaktadır.

Cam yünü silis kumunun elyaf şekline dönüştürülmesi ile 1200 ila 1250 derecede ergitilen inorganik malzemeler yardımıyla çatı izolasyon malzemesi kullanılan yöntemlerden biridir. Isı iletimi konusunda olmasa da gazlar yalıtım açısından çok uygun malzemelerdir. Mineral cam yünü adı verilen gözenekli malzeme ısı kaybını önlerken, mikroorganizmalar tarafından zarar verilemeyecek şekilde üretilmektedir. Bu malzemede zamanla çürüme, paslanma yaşanmayacağı gibi 250 derece sıcaklığa karşı da dirençlidir. Bu malzeme ısı yalıtım yanı sıra gürültüyü azaltmak amacıyla da kullanılan ve fosil yakıtı sıfıra indiren doğa dostu malzemedir.

Taş yünü 1400 ila 1500 derecelerde eritilen volkanik bazalt taşının elyaflaştırılmasıyla elde edilir. %97’lik doğal elyaflı bir ısı yalıtım aracıdır. Bu malzeme her türlü ses yalıtımı, teras çatı ve yangına karşı dirençli yapılarda kullanılabilir.

Ekstrüde Polistiren (XPS) 0,30 - 0,40 arasındaki iletken grubunda yer alır ve kullanım dereceleri 75 ila -50 arasındadır. B1 yangın sınıfında yer alır. Tam kapalı gözenekli homojen yapısıyla yüksek dayanıklılığa sahiptir.

Ekspande Polistiren (EPS) maksimum 75 derece değerindedir. B1 yangın sınıfında yer alır.

Sprey Poliüretan Köpük Çatı Yalıtımı λ=0,020-0,022 W/mK iletkenlik seviyesindedir. 110 derecelik dirence sahip 2 yangın sınıfına mensup yüksek dirençli bir malzemedir.